Aktier giver gennemsnitligt – langt bedre afkast, end at have penge i banken
At handle med aktier online, er næsten den eneste måde man handler aktier på – så at handle med aktier hjemmefra, er den mest normale måde at gøre det på.
I den tid vi er i nu, er aktier en rigtig god forretning, og rimelig sikker investering. Kurserne stiger meget i disse år – men det er jo aldrig til at forudse, hvornår en ny krise vil indtræffe.
Det danske C20 indeks er fra 01.01.2017 – 30.08.2017 steget med 126,63, fra 1036,13 til 1.162,76. Altså en stigning på næsten 11%.
Til sammenligning, giver de fleste banker ingen indlånsrente på en normal forbrugskonto. Nogle tilbyder binding i en periode (1-5 år) – så kan man komme op på omkring 1%. – Så at have penge stående i banken er en dårlig forretning. Faktisk mister du penge, ved at have penge stående i banken, da inflationen lige nu er på 1,5%
For at handle aktier kræver det en handelsplatform. Alle de danske banker har mulighed for dette på deres hjemmeside – og de fleste også på deres mobil-app.
Så det kræver, at du logger ind på din net-bank med dit nem-id for at foretage handler. Jeg handler mest på min banks mobil-app, det er hurtigt og nemt.
Hvad skal man købe?
Jeg følger selv meget med i nyhederne. Jeg bruger Berlingske Business meget. De er gode til at live dække de vigtigste store nyheder for virksomheder og hvad der ellers er relevant for bevægelserne på aktiemarkedet. Derudover bruger jeg Euroinvestor.dk – der er ligeledes er rigtig gode til at dække løbende med nyheder, tendenser og udsving på aktiemarkedet. Euroinvestor.dk har desuden en side der hedder “Trends”. Den viser deres forudsigelser, og hvordan det er forløbet. Den er rigtig god at læne sig op ad. – Det er ikke en krystalkugle, og de rammer ikke korrekt hver gang. Men de er rigtig gode. Man bliver dog ikke rig af, at vælge alle deres anbefalinger, da de ofte er et par dage forsinket – så hvis der er en aktie der stiger helt vildt, så er det først bagefter man kan se, at de anbefaler den (hvis de ikke gjorde det i forvejen), men man kan godt nå at være med i opsvinget.
Følg godt med i nyhederne – på forskellige platforme. Hvis du har udset dig nogle virksomheder som du synes er interessante, så se deres hjemmeside igennem, for hvad de har af nyheder, og hvordan du generelt opfatter virksomheden hvis du selv var kunde hos dem. – De fleste aktienoterede selskaber har en investor-side, hvor du kan se deres seneste regnskaber og referater fra tidligere generalforsamlinger.
Da jeg selv startede med at handle med aktier, skulle jeg “bare” prøve at komme i gang. Jeg købte lidt forskelligt. Bl.a. Topdanmark, Parken S&E, Brøndby, Danske Bank, Vestas,
Desværre mistede jeg interessen for at følge ordentligt med, og fulgte ikke mine aktier i flere år. Der var så sket det, Brøndby havde lavet en Emission – og havde sendt flere aktier ud på markedet, og dermed reduceret værdien af dem der allerede var ude på aktiemarkedet. her havde man som aktionær mulighed for at købe nye aktier, som tilsvarede den værdi man havde i forvejen, til en rigtig god kurs – Dette missede jeg, og det resulterede i, at de aktier jeg havde intet var værd.
Parkens aktier var faldet fra 1.200,- til 90,-
Man mister først penge når man sælger
Det gode ved aktier er, at de har en værdi. Det er ikke ligesom at spille på fodboldkampe. Når du køber en aktie, så har du den værdi. hvis den stiger kan du sælge og tjene penge – og hvis aktien falder i værdi, så kan du vælge og beholde den, med håb om, at den stiger – så du stadig kan få et overskud. hvis du vælger at sælge med et underskud, så får du stadig penge tilbage.
Mine Topdanmark aktier var til gengæld steget til det over dobbelte – Så det var reelle penge jeg havde stående – som jeg ikke indregnede i mit dagligdags budget. Den kunne jeg hæve. Til gengæld var mine Parken aktier faldet – så det tab kunne jeg trække fra i skat.
Køb så det giver overskud
Når man handler med aktier tager din handelsplatform kurtage. Det er en slags gebyr for at lave din handel. De fleste banker har lav kurtage på skandinaviske aktier (ca. DKK 30,-). Men hvis du handler med f.eks. amerikanske kan en handel godt koste over DKK 100,-. Derfor er det nødvendigt at købe en vis mængde for at det kan give overskud.
Da jeg startede med at forsøge mig på aktiemarkedet, købte jeg for ca. 500,- ad gangen. Så det var ofte kun 1 stk. eller 10 stk. alt efter værdien af aktien.
Når man handler med så små mængder og værdier så skal der store bevægelser til, før det giver overskud. hvis du køber aktier til 500,- så er kurtagen næsten 10% – så aktien skal stige mere end 10% for at det giver overskud. – og langt mere på markeder hvor kurtagen er højere.
Hvad vil du med aktierne
Der er flere måde at bruge aktiehandel på. Man tjener ikke kun penge på at købe aktier billigt, or derefter at sælge dem med fortjeneste. Flere virksomheder giver et afkast til deres aktionærere. Et Afkast er et beløb som virksomheden betaler sine aktionærere. Det er ikke fast hvad man får – det afhænger også meget af hvordan virksomhedens overskud ser ud. Typisk for Mid-cap aktier er det et par kroner pr. aktie.
Jeg går ikke selv efter at få overskud på denne måde, men jeg kender flere, der køber aktier, for at have dem stående for at få dette afkast.
Nogle virksomheder har politik om, aldrig at give afkast, men istedet bruge deres overskud til enten at udvide virksomheden – hvilket vil rå aktien til at stige. Ellers er der virksomheder der bruger deres overskud til at tilbagekøbe deres egne aktier – hvilket også vil få aktien til at stige.
Nogle køber også aktier for at blive Aktionær. Som aktionær ejer man en lille del af den virksomhed man køber aktier i. Dette kan give flere fordele til dem der er interesseret i at være aktionær, istedet for blot at spekulere ved at handle med aktier for at tjene penge. Hvis du vil være rigtig aktionær skal du huske at få dine aktiekøb navnenoteret.
Her vil man blive inviteret med til virksomhedens generalforsamlinger – og alt efter hvilken aktie du har købt, have stemmeret til dagsordnens punkter. Derudover har flere virksomheder aktionærfordele og goder– det kan være arrangementer eller tilbud. F.eks. inviterer de fleste sportsklubber deres aktionærer gratis på stadion til udvalgte begivenheder (bl.a. FCK inviterer deres aktionærer i Parken til udvalgte kampe).
Hvordan stiger aktierne i værdi?
Der er naturligvis rigtig mange faktorer der afgører hvad der får en aktie til at stige eller falde. Man kan ikke forudsige dem alle, for så ville det være let at købe en aktie inden den stiger – og sælge den inden den falder.
Det mest grundlæggende i aktiens værdi, er hvordan virksomheden bliver drevet. En stærk virksomhed, der kæmper sikkert for fremgang og opnå de beste resultater er selvfølgelig vigtigt. Der skal være fremgang, for at få en virksomheds værdi til at blive mere værd. Men en virksomhed der bliver ved med at gøre det som de er gode til, stiger ikke i værdi. Selvom de tjener flere og flere penge, så er det hvad man forventer når man køber aktien, og derfor er det ikke nok til at få en aktie til at stige i værdi. Der ligge mange forventninger skjult i en akties værdi – derfor stiger en aktie ikke eget selvom virksomheden tjener penge. Til gengæld hvis forventningerne til et overskud var på 1 mia. men de istedet tjente 2 mia. så vil aktien stige, da virksomheden så er mere værd end man forventede.
Virksomheder som f.eks. Novo Nordisk er afhængige af, at de får de nødvendige tilladelser til at sælge deres medicin. Derfor er det også tydeligt på deres aktie når de får tilladelse til at sælge medicin på store markeder. Ligeledes hvis de ikke får tilladelse som forventet, så vil aktien falde – da de så ikke kan sælge noget som de håbede på. Endnu mere vil aktien stige når der bliver opfundet noget nyt – så åbner der sig et marked, som de kan tjene rigtig mange penge på, som de ikke kunne før det blev opfundet.
Så Nyskabelser og Overraskelser er utroligt vigtige for hvordan en aktie ændrer sig.
Det er også derfor mange aktier falder når der er uro i verden. Som f.eks. i øjeblikket hvor der er meget uro omkring Nordkorea. Hvis der skulle ske noget drastisk, kan det gå ud over salget af mange virksomheders varer – så hvis kan man frygte virksomheden ikke sælger så meget – så falder aktierne.
Handel med aktier i sig selv, har også stor betydning for aktiepriserne. Hvis der er mange der køber aktier i en virksomhed, så stiger aktiepriserne – da der er stor efterspørgsel på disse aktier. Ligeledes, hvis mange gerne vil sælge så stiger udbudet, og man kan derfor få færre penge for sine aktier – der derfor vil være mindre værd.
– En aktie er jo egentligt ikke mere værd, end andre vil betale for dem.
Dette er naturligvis kun en lille sammenfatning af hvad der får aktieværdierne til at bevæge sig – men det er vigtigt at huske, at aktiepriserne bliver fastsat efter fremtidige forventninger – og der er her, der gerne skulle ske positive forandringer for at tjene penge på at handle med aktier.
For at vende tilbage til virksomhedernes grundværdier, så er det vigtigt at man ikke kun ser på aktier som tal man håber på bliver større. Det er vigtigt at man også ser på hvordan virksomheden hænger sammen med virkligheden. Er der mulighed for at virksomheden bliver mere værd end hvad man forventer lige nu. De fleste aktier falder i værdi henover sommerferien, da der er mange der holder ferie. I ferieperioden, bliver der ikke truffet store beslutninger i bestyrelsen – ligeledes er der ikke mange voldsomme handler. Hverken virksomheder der køber hinanden, eller aktionærer der laver store opkøb.
Fodboldklubber som FCK (Parken), AAB, Brøndby, og de andre der er på aktiemarkedet bliver meget påvirket af klubbens resultater. Hvis en klub kommer med i Champions Leauge gruppespillet, så er der mange milioner i indtægt, men tilsvarende, hvis man forventer klubben kommer ud og spille i Europa, men det ikke lykkedes som forventet, vil aktien falde meget. – I forlængelse af dette vil jeg ikke anbefale at man handler med sportsaktier, i hvert fald ikke til at starte med. Aktier i sports-virksomheder er ikke så forudsigelige som man kunne håbe på. Sportsklubber er økonomisk meget afhængige af sponsorater, spillersalg og sportslige resultater.
Derfor kan aktierne svinge unødigt meget hvis aktie-spekulanterne har forskellige forventninger og til sæsonafslutninger – der samtidig byder på åbne transfervinduer efterfugt af afgørende kvalifikationskampe.
Aktier i Forsikringsselskaber er meget afhængige af hvor mange ulykker der sker – som forsikringsselskaberne dermed skal dække. Dvs. en efterårsperiode med mange storme og oversvømmelser trækker meget værdi ud af forsiringsselskaberne. Dette er der naturligvis kalkuleret med i virksomhedernes beregninger – det er trods alt derfor de arbejder med det område som de gør – Forsikringsselskaber er profesionelle og ved hvordan man tjener penge på at deres kunder er forsikrede hos dem, og også får udbetalinger ved skader. Men meget voldsomme storme – der gør større skade end forventet vil få aktierne til at falde. Ligeledes vil perioder uden storme få aktierne til at stige.
Her vil jeg konkludere, at hen over en forårs og sommer-periode vil de fleste aktieselskaber stige i værdi, hvorimod i et land som Danmark der har de værste storme om efteråret, hurtigt kan overraske, og dermed er aktier i forsikringsselskaber ikke lige så stabile i en sådan periode.
Tro på produktet
Hvis en virksomhed har et produkt som du ikke selv tror på, så vil det være en dårlig idé at købe. Hvis du derimod har en idé om at det de laver bliver kæmpestort, så vil det være mere sikkert – og du vil have det bedre med at være aktionær hos dem.
Tobaksselskaber har ikke meget opbakning til deres produkter, trods et stadig kæmpe stort kundegrundlag.
Modsat, så presser flere og flere regeringer og organisationer vores verden til at blive grønnere – dette er er yderst positivt for virksomheder der lever varer til grøn udvikling. Heriblandt virksomheder som Vestas der laver vindmøller, og Rockwoll der laver isolering – begge virksomheder der lever rigtig godt af at verden bevæger sig i en grøn retning. Aktier i klimavenlige virksomheder er bestemt værd at satse på i fremtiden. Men pas stadig på, for det ligger i forventningerne og aktiepriserne allerede, at virksomhederne vil tjene flere penge i fremtiden. Derfor kan aktier i klimaforbedrende selskaber hurtigt svinge meget.
Hvordan køber man
Der er forskel på hvordan de forskellige handelsplatforme er bygget op. Jeg har selv Danske Bank, som jeg synes har en let og overskuelig hjemmeside, samt en rigtig god app. I fanen “Investering”, kan jeg sørge efter aktier. Der skriver jeg den aktie jeg har fundet frem til, at jeg gerne vil købe. – Nogle gange kommer der mange forskellige aktier aktier frem, der hedder næsten det samme, – Nogle firmaer har flere slags aktier – typisk en “A” og en “B” aktie.
Forskellen på en A og B aktie er ikke entydig, men afhænger af hvad virksomheden har besluttet konkret. Forskellen er at der er forskellige rettigheder tilknyttet den enkelte aktie, det kan f.eks. være at der er kan være udvidet stemmeret ved generalforsamlinger, eller at der slet ikke er stemmeret. Det kan også være at den ene giver udbytte, hvorimod den anden aktie ikke giver udbytte. For at finde ud af hvad A og B aktien betyder, skal man undersøge dette hos det enkelte selskab.
Aktier med samme navne kan også tilhøre forskellige markeder – her skal du kigge efter hvor du ved aktien hører hjemme. Alle aktier har en fondskode – der er et stelnummer på aktien, så man altid her helt sikker på at det er den rigtige, for det meste kan du finde fondskoden der hvor du har undersøgt aktien inden du beslutter dig for at købe. Hvis du stadig er i tvivl, så lav dobbeltkontrol af kursen – så kan man hurtigt se, om aktien er på samme niveau der hvor mann har undersøgt aktien, sammenlignet med hvor du vil købe aktien.
Når du køber, kan du vælge hvilken værdi du vil købe til. Man kan altid vælge, at man vil købe til en bestemt kurs – så opretter systemet en ordre – og hvis aktien rammer den kurs du ønsker, inden for den tidsramme du har sat- eller der er nogle der vælger at sælge til den kurs, så får man det ønskede. Hvis ikke – så udløber den, og pengene kommer til rådighed igen.
Normalt så køber jeg til markedsværdien – og får aktierne med det samme.
Det danske aktiemarked er åbent alle hverdage fra 9:00 til 17:00
Man kan godt “bestille” aktier uden for dette tidspunkt – så laver banken blot handlen når markedet åbner. – Her kan der godt være mindre udsving i kursen.
Selv laver jeg altid strakshandler til markedsværdien – hvis jeg f.eks. ønsker at købe lidt billigere end markedsværdien er – så er jeg bange for at gå glip af en stigning. Men hvis man forventer aktien vil falde, så kan man godt være forudsigende, og forvente at aktien falder til et niveau, hvor man gerne vil handle – og så oprette en ordre på dette. Man kan lave en ordre der venter op til ca. tre måneder.
Når man vil sælge, er det samme system. Man kan lave en ordre – altså vælge at sælge til en bestemt kurs – også op til tre måneder frem – og hvis kursen lander på denne ønskede kurs – så bliver papiret/aktien solgt. – man kan også lave en strakshandel – igen, vil der være mindre udsving i kursen, da systemet så vælger den kurs som andre er villige til at give.
Jeg benytter mig selv af strakshandler. – Jeg frygter, at hvis jeg har en ordre der ligger langt ude i fremtiden, så vil der hurtigt kunne komme nogle store udsving der gør, at min holdning til kursen ændrer sig. Hvis virksomheden ligepludselig stiger helt vildt i værdi – så kune det være man ønskede at holde på aktien længere – og omvendt, hvis virksomheden kommer i voldsom modvind, så er det ikke sikkert, at man vil købe aktier i den alligevel.
Man kan vælge hvor mange aktier man vil købe, og man kan også vælge hvor mange penge man vil handle for. Oftest vælger jeg at handle for ca. 2.000,- så regner systemet selv antal aktier ud – også i udenlandsk valuta.
Jeg handler oftest mid-cap eller small-cap – så 2.000,- kan godt blive til flere hundrede aktier.
Jeg har før købt aktier på det amerikanske aktiemarked, fordi jeg samtidig havde en idé om at den amerikanske dollar ville stige i værdi. Så ud over, at jeg troede på virksomheden, så ville valutaforskellen samtidig trække min investering op. – dog var kurtagen dyr, men det var en god forretning.
Følg med i udviklingen
Jeg har selv apps/widgets der hele tiden opdaterer dine aktiers kurs. Så jeg løbende kan følge dem. Derudover følger jeg dagligt med i diverse aktieanbefalinger og trends.
Aktieanbefalinger er investeringsselskabers og bankers eksperter der vurderer hvad en aktiekurs kan komme op (eller ned) til. Jeg kigger dagligt i berlingske business, og på Euroinvester.dk – både på nyheder og trends.
Aktieanbefalinger kan hurtigt findes med google. Det er meget forskelligt hvor maget der er, at finde – mange steder skal man betale for at få adgang til det. Aktieanbefalinger er ikke noget jeg bruger konkret, men det giver mig et godt indtryk af om aktien er på vej op eller ned.
Læs virksomhedernes regnskab for de sidste par år inden du investerer. Der står om deres planer, og viser hvordan de har udviklet sig. Man skal ikke være ekspert, for at se, om de giver overskud, og hvor meget deres egenkapital har udviklet sig. Nogle gange giver virksomheder underskud – og deres egenkapital falder – men det kan sagtens være et led i at de udvider, og forbereder sig på at vokse i fremtiden. Virksomheder bruger mange penge på at investere i at fremtidssikre sig selv – Det er også vigtigt for aktien i fremtiden!
Hold øje med virksomhedernes offentliggørelse af rapporter. – Børsnoterede aktieselskaber offentligører deres kvartals- halvårs og årsregnskaber på bestemte tidspunkter. I disse konkluderer de på, om tidligere forventninger blev opfyldt. Disse rapporter får ofte aktier til at bevæge sig mere end normalt.
Det er en god idé at købe aktier inden disse rapporter hvis du har en god fidus til selskabet.
I disse rapporter reviderer de ligeledes deres forventninger til den næste periode – hvis den er positivere end den forrige forventning – vil aktien stige meget. – Husk at hvis forventningerne til fremtiden bliver nedjusteret – så vil aktien falde.
Det er også i forbindelse med disse udgivelse af rapporter at der bliver udbetalt et eventuelt udbytte. Så hvis du går efter udbytter, så sørg for at anskaffe dig aktier inden.
Hvornår skal man sælge?
Jeg har det altid svært med at vælge det rigtige tidspunkt at sælge aktier på.
Jeg kan kun anbefale, at planlægger situationerne inden man køber aktier.
– Hvor mange penge forventer du at tjene på aktien?
– Hvor mange penge er du villig til at tabe på aktien?
Det er altid det store spørsmål hvornår det er det rigtige tidspunkt at sælge aktier på. Hvis du har lagt en plan inden du køber aktier – så forsøg at hold dig til den, men du skal naturligvis altid følge markedet og redigere, hvis nødvendigt. Pas på med at panikke, man kan hurtigt komme til at panikke, hvis der kommer store uforudsete bevægelser på aktiemarkedet. Jeg vil anbefale, at du forsøger at holde fast i din optimisme omkring aktien inden du købe den – du mister først penge når du sælger aktien. Der er altid et håb om, at den kommer tilbage på niveau – men det kan godt tage lang tid. Der er flere aktier jeg har haft i flere år. Men det er vigtigt at du også har planlagt hvor langt aktien må falde, inden du trækker dig, og sælger med tab. Det kan jo godt være, at aktien vil falde meget – så hellere trække dig ud, og så købe aktien når den viser tendenser til at stige igen, og dermed kan man få et endnu større overskud, og tjene endnu flere penge en man havde troet inden man købte aktien første gang.
Man skal ikke være overmodig. Jeg bliver ofte grisk når en aktie er steget over mine forventninger – så vil jeg gerne tjene endnu flere penge. Desværre sker der ofte det, at aktien så begynder at falde, men så har jeg tendens til at holde fast i den, i håbet om, at den kan komme tilbage og stige endnu mere. – Det kan den sikkert også – men det er udsvingene på aktierne man tjener penge på.
Så hvis du køber en aktie til 100,- og den stiger til 200,- og du håber på den vil stige endnu mere. Så kan den risikere at falde til 150,- hvorefter den stiger til 250,- – hvor du vælger at sælge. Så har du tjent penge. Det vil give et overskud på 150,- i hele perioden. Hvis du istedet havde solgt til 200,- og købt igen til 150,- så var kursen, og bevægelserne på aktien den samme, men du havde istedet tjent 200,-
Ovenstående er på beløbende et tænkt eksempel med dejlige runde tal – ligeledes er beregningen uden kurtage! – Men det er sådan aktier fungerer – det kan du hurtigt se på graferne over aktiekursens historik. Og det er der, der er mange penge at tjene – men det er også der, der er mange penge at miste, hvis man fejlvurderer tendensen..
– Ofte hvis en aktie er faldet, men jeg stadig forventer den vil stige til over det niveau jeg købte den til – så køber jeg nogle flere. Så vil gevinsten på de nyeste aktier blive væsentligt større. Men samtidig så er der også flere penge på spil. Jeg passer utroligt meget på denne situation – da det hurtigt kan sammenlignes med ludomaniske tendenser.
Vær glad for dine beslutninger – og kom videre
Stol på dig selv – der er ingen der rammer rigtigt hver gang. – det lyder som om jeg forsøger at skræmme, men det er bestemt ikke tilfældet. Aktier er en virkelig god investering!
Vær glad for de sikre valg – hvis du sælger for tidligt, så har du fået pengene ud. Stol på din plan. Hvis du sælger for sent, så vær glad for at det ikke gik endnu værre, hvis du har lavet en overmodig investeret.
Bliv ved med at holde øje med aktien, så du er klar til at springe på igen.
Spred dine investeringer
Det er altid en god idé at handle aktier i forskellige sektorer. Det er farligt kun at købe aktier i én branche eller sektor, hvis der skulle ske noget med denne.
Eksempler på sektorer: IT, Medicin, Transport, Retail.
Rent teknisk: Der findes både brancher, super sektorer, sektorer og subsektorer. Forskellen er hvor langt ned i markedet man kommer. f.eks:
Basic materials -> Basic resources -> Mining -> Coal
Hvad de enkelte dele hedder, er ikke så vigtigt på begynderniveau for private investorere. Men grund tanken er vigtig. Du skal ikke kun købe aktier i vindmølle-industrien, hvis der sker noget dårligt med denne. Ligeledes hvis man kun køber aktier i telekommunikation, så kan der være udefrakommende beslutninger – f.eks. en uheldig EU-lov der kan få konsekvenser for alle virksomhedder inden for dette fag. – Så spred det ud, blot for at dække dig ordentligt ind. Bare et godt råd…
Der er dog nogle der fuldtids-beskæftiger sig, ved at være eksperter i enkelte aktier. Man kan godt have en fuldtidsindkomst ved at være super-ekspert i f.eks. Mærsk. Men det kræver selvfølgelig et kæmpe investeringsbudget for at kunne leve af overskuddet – også i nedgangstider.
Hvordan påvirker du aktiekursen
Det gør du ikke!!
– Det kan du ikke
– Og det må du ikke
Hvordan påvirker andre aktiekursen
Bestyrelsen, Direktionen eller andre beslutningstagere øverst i en virksomhed, kan naturligvis træffe en masse meget fornuftige beslutninger for virksomhedens måde at drive forretning på, der vil resultere i at aktien stige. Eller de kan være uheldige eller dårlige, og aktien vil falde.
Det vigtige er, at de store beslutninger de træffer skal meldes ind i en børsmeddelelse – så alle på aktiemarkedet hele tiden er ligeligt oplyst! – dette er meget vigtigt, da nogle ellers kan have viden om hvordan aktiekursen vil bevæge sig!.. Det er ulovligt at bruge eller dele fortrolig viden, inden informationerne er blevet offentliggjort. – Dette er meget alvorligt, og virksomhederne tager det meget seriøst. Hvis der skulle ske denne slagt ulovligheder, så skal der betales erstatning til aktionærerne – så på den måde er man godt sikret imod dette.
Det kan også lade sig gøre for de Helt store aktie investorer at handle meget store aktieportioner, som på denne måde, vil få aktien til at stige. Ligeledes hvis der bliver solgt en meget stor portion, vil den falde.
Her har der også været eksempler på, at indflydelsesrige personer, har lavet meget konkrete aktieanbefalinger, for at få rigtig mange mennesker til at købe en bestemt aktie – for derefter at sælge sine egne aktier, når aktien så er steget efter de meget store opkøb.
SKAT
Man skal betale skat af overskuddet på aktier, og man kan trække tabet på aktier fra. Banker sender selv oplysninger ind til skat – men sørg for at de er opgivet på din selvangivelse.
– Der er i øjeblikket et forlag til lovændring – der vil kopiere Sveriges model. Den går ud på, at der skal være en fast skal på aktier på 1,5% – dette er dog både på gevinst og tab – jeg vil opdatere når det kommer nyt info…
Der skal også betales skat af de udbytter der bliver udbetalt – dette fortæller bankerne også til SKAT – så det sker meget automatisk. – Me sørg for at holde øje med, at det er korrekt.
Er du klar?
jeg håber du har fået mod på at komme i gang.
Du er altid meget velkommen til at kontakte mig, enten i kommentarfeltet herunder eller på mail.
Meget gerne med kommentarer til hvad du ellers har brug for, i forbindelse med aktiehandel.
Dette indslag er ganske kort om alt hvad der findes om viden om aktier – der er meget. Der er mange tekniske ting der ikke er nævnt her. Men på opstartsniveau håber jeg det er nogenlunde dækkende. – giv endelig besked, hvis der er noget der skal uddybes yderligere!
Tilbehør
Netbank – og dertilhørende mobil-app
Nem-ID
Widget (De fleste telefoner har en som standard)
Jeg anbefaler:
Euroinvestor.dk
Berlingske Business
Millionærklubben på radio 24/7
Tålmodighed